PAPARRES

ZOOL: Nom donat a diversos àcars de la família dels ixòdids, de cos aplanat i ovalat, amb mandíbules en forma d'arpó, perillosos per al bestiar i que parasiten temporalment vertebrats, la sang dels quals xuclen.
La paparra és un ectoparàsit i és vector d’agents patògens per animals i persones.
Algunes espècies de paparra són d’hoste específic, d’altres a falta de l’hoste que els agrada en busquen d’altres, per exemple hi ha paparres que prefereixen els cànids però n’hi ha d’altres que parasiten mamífers, aus i rèptils.

Les paparres busquen diferents estratègies per buscar un hoste. Per exemple els ixòdids que són les dels nostres gossos es diuen paparres d’emboscada s’enfilen a l’herba i esperen que passi per allà l’hoste per enganxar-se, però n’hi ha de caçadores que surten del seu refugi buscant l’hoste.

La paparra quan troba l’hoste sondeja l’animal, caminant damunt d’ell, buscant la zona més idònia on fixar-se a la pell per poder-se alimentar. Després hi ha la perforació de la pell i la fixació de la paparra a la pell a través de la seva estructura bucal i segrega com un tap de ciment que encara l’aferra més a l’hoste; després ve la fase d’alimentació, la paparra té una saliva amb elements anticoagulants que li permet un flux de sang continu. En l’etapa final és la de retirada quan és desprén ja de la pell i l’abandona. Degut aquest comportament hem de tenir clar que nosaltres també podem ser ocasionalment hostes de les paparres per això és important raspallar el gos, i aplicar-li productes que rapel·lin i matin les paparres.
A causa del seu caràcter hematogen les paparres ens poden introduir els agents patògens per aquesta via.
Les paparres causen malalties molt importants als nostres gossos, de vegades es poden curar, però d’altres queden com a malalts crònics i si és molt greu, poden dur a la mort de l’animal. També tenir clar que el nombre de paparres i l’estona que hagi estat enganxada no és vàlid per determinar si l’animal es posarà o no malalt. Per exemple se sap que la babèsia es pot inocular ja a les primeres fases de l’alimentació mentre que d’altres com la borrèlia la paparra ha d’estar enganxada durant 18 hores.

La prevenció davant la paparra i algunes vacunes davant la malaltia que causen de moment són les úniques eines que tenim.

Últimes Notícies

UNA INJECCIÓ DE VIDA CONTRA LA LEISHMÀNIA
03 d'Abril de 2017
LETIFEND és una vacuna recombinada contra la Leishmaniosi canina. Les vacunes recombinades...
Llegir més
NOVA PLATAFORMA DE RECUPERACIÓ D'ANIMALS AMB XIP
15 de Juny de 2016
A partir d'ara, tots aquells de vosaltres que tingueu el vostre animal de companyia amb el...
Llegir més
DIES DE ST. JOAN I ELS PETARDS
07 de Juny de 2016
Com be sabeu, hi ha molts gossos que perden el control davant d'algunes situacions visuals...
Llegir més
COL·LABORA AMB LA LLUITA CONTRA EL CÀNCER PER ST. JOAN!
01 de Juny de 2016
Et bé de gust passar una nit màgica de St. Joan i a més a més ajudar i col·labora en la...
Llegir més
sdfs