QUANT COSTA EL SERVEI D'UN VETERINARI?

Hem trobat un article molt interessant en el Bloc de l'diariovasco.com ( http://blogs.diariovasco.com ) i hem cregut oportú compartir-ho amb vosaltres:

Aquesta setmana els veterinaris de la Clínica Lardy ( http://blogs.diariovasco.com ) ens escriuen un text molt interessant. M'expliquen que sovint es troben que la gent es queixa de la carestia dels seus serveis, per la qual cosa han redactat un article en què expliquen punt per punt el per què dels preus d'un veterinari. És un text llarg, però us animo a tots (i fins i tot us ho demanaria per favor) a que ho llegiu sencer ja que segurament així entendreu certs preus o veureu les coses des d'un altre punt de vista. A mi, personalment, llegir m'ha fet veure el tema d'una altra manera. Podria haver resumit, però crec que cada frase d'aquest text és necessària per entendre bé el mateix.

"Imaginem que sóc un veterinari que té un consultori amb un ajudant. Moltes vegades em trobo amb la incomprensió de la gent quan vull cobrar pel servei prestat. Algunes persones s'estranyen quan els dic que és normal que cobri per la meva feina, com ho fa qualsevol persona honrada i sembla que només estan disposades a pagar el preu dels medicaments administrats o prescrits. Gairebé com si tinguéssim l'obligació, els veterinaris, de finançar una espècie de Seguretat Social per als animals. Potser, en part, aquesta actitud es basi en el desconeixement de quant costa realment el que un veterinari et rebi a la seva consulta i atengui la teva mascota. Tant de bo aquesta exposició serveixi perquè puguis valorar millor l'esforç que suposa que l'amic del vestit de blanc t'obri les portes de casa seva.

Si fossis veterinari, quin voldries que fos el teu sou? I no parlo de pretensions desorbitades. Però tenint en compte que és un llicenciat de grau superior, amb uns coneixements molt complicats d'adquirir i aplicar. I que necessita renovar-alhora que el coneixement científic avança. Crec que coincidirem que 1800 € al mes és una quantitat respectable però no excessiva (per 12 pagues, ja que som autònoms).

Normalment en gairebé totes les clíniques sol haver un auxiliar, que s'encarrega d'ajudar al veterinari en les operacions, en la subjecció dels pacients i en la preparació del material. També atén el telèfon, porta el control d'existències de la clínica i s'encarrega que tot estigui net. Si fossis auxiliar veterinari, quin voldries que fos el teu sou? Evidentment ha de ser menor que el del veterinari, però mereix ser ben retribuït. ¿1.000 € és una quantitat justa? Sembla una mica limitada, però en principi pot ser raonable.

On volem que ens rebi el veterinari? ¿Al carrer, dins d'un cotxe, en una paradeta? Ens sembla adequat que un forner tingui el seu forn, un advocat seu despatx, un botiguer seva botiga i un veterinari seva consulta. Però cal pagar-la. Suposem que és un local no gaire gran i no molt ben situat. Però, tot i així, el lloguer o la hipoteca no solen ser inferiors als 1.500 € al mes en aquesta zona. Com volem que en la seva consulta el veterinari no ens hagi de rebre a la llum de les espelmes, cal pagar electricitat. També l'aigua, telèfon, escombraries, .... cal pagar-los. Però a més el veterinari ha d'estar inscrit al Col · legi de Veterinaris per poder exercir. Tot això es porta al mes uns 200 €.

Té el veterinari alguna altra obligació legal? Doncs si. Ha de contribuir al sosteniment de la Seguretat Social com qualsevol fill de veí. La majoria dels veterinaris som autònoms, així que encara a costa de rebre la pensió més baixa possible, els veterinaris cotitzem amb la quota menor existent, gairebé 300 € més al mes.

I què passa amb l'auxiliar? Doncs que el veterinari vol que almenys l'auxiliar pugui rebre l'atur si el negoci no va bé i que li quedi una pensió decentita. Així que li fa un contracte. Però això suposa que el contractador (el veterinari) ha de pagar a la Seguretat Social (novament) altres 350 €.

¿Això és tot? Lamentablement encara no. Resulta que volem que el veterinari tingui microscopi, fonendoscopi, material de cirurgia per operar a la nostra estimada mascota, cadires perquè ens rebi, una taula d'exploració, aire condicionat per no passar calor a l'estiu, un esterilitzador de material, anestèsia, gàbies o incubadores d'hospitalització, un ordinador on apuntar les fitxes clíniques, un aparell de raigs X, ... Anem que la clínica no siguin quatre parets i sí una veritable clínica veterinària. Però això també costa. Posem que el veterinari s'ha entestat amb el banc i paga tot això en còmodes terminis d'uns 1200 € al mes (això sí, durant molts anys)

Ja està? Doncs tampoc. Resulta que tenir un equip de raigs X exigeix ??que el veterinari hagi d'abonar obligatòriament a una empresa especialitzada la mesura de la radiació emesa. I a una altra la gestió dels residus generats en el procés de revelat. Però no són aquests els únics residus que han de ser retirats per empreses especialitzades. També els objectes punxants i tallants (com agulles o bisturís) o els residus biològics requereixen que el veterinari signi un contracte per a la retirada periòdica. I encara que el veterinari no generés cap residu, aquestes empreses cobren igual. El mateix que cobren les empreses de manteniment del subministrament d'oxigen, tan necessari per a les operacions. Tot això suposa una despesa mensual mínim de 120 €. Encara que pugui semblar una despesa menor, si un veterinari t'envia un recordatori postal o t'envia un sms o et fa una trucada telefònica per avisar de quan li toquen les vacunes o les desparasitacions a la teva mascota, això suposa una despesa mitjana mensual d'uns 130 €.

Hem acabat? Doncs en principi si. Això fa un total de 6.600 € al mes. Això és el mínim que hauria d'ingressar una clínica al mes per sobreviure ... si no existissin Hisenda i els impostos. Resulta que al veterinari Hisenda li demana que en concepte d'IVA pagui el 21% (d'un 8% que era prèviament). I en concepte de retencions el 20%. Així que en realitat el veterinari ha d'aconseguir que la seva petita clínica ingressi cada mes 9.306 €.

Llavors quant costa realment aquesta consulta de 30 minuts que he passat amb la meva mascota? Doncs anem a considerar que el veterinari té vacances com tothom i que gaudeix dels dies de festa que gaudim tots. Això fa que treballant 40 hores a la setmana tenir oberta la clínica costi 1 € el minut. Així que 30 minuts de consulta haurien de tenir un cost mínim de 30 €. I seria així si cada minut de treball de la clínica fos d'atenció als pacients. Però resulta que no és així. I no ho és per molts motius. A vegades perquè no hi ha pacients que atendre, de vegades perquè havent pacients a la sala d'espera el veterinari està atenent una consulta telefònica per la qual, per descomptat, no va rebre remuneració cap. Altres vegades perquè està responent aquesta mateixa consulta a la mateixa sala d'espera a algú que ha entrat i que "només vol fer un pregunta". I finalment en altres ocasions perquè està atenent als assumptes propis de mantenir en marxa un negoci, qualsevol negoci. Al final el veterinari amb sort pot dedicar el 75% del seu temps a atendre pacients pels quals va a rebre una remuneració. De vegades és només el 50% i molts altres ens arriben ni al 30%. Però si volem que la clínica continuï on està, que puguem accedir a aquest servei que ens ve tan bé, resulta que entre tots els que fem ús d'ell ens hem de fer càrrec del seu cost. Així que en realitat, depenent de l'ús que fem de la clínica el cost de la consulta puja a entre 36 € i 42 €. I tot això és sense sumar la despesa de material o de medicaments que s'hagin gastat en la consulta. Si el veterinari ha fet servir 3 xeringues i ha injectat un antibiòtic, 1 antial · lèrgic, un analgèsic o una vacuna, això també hem de pagar.

Quant pagues per la consulta al teu veterinari? Si pagues d'acord al càlcul anterior has de saber que tot i així pagues poc. Per què? Perquè aquest mateix veterinari que tan bé t'atén de renovar els seus coneixements, estar al dia de les novetats científiques, millorar per oferir-te el millor servei. I això ho fa a través de la pertinença a associacions, l'assistència a cursos, congressos o xerrades, l'adquisició de llibres i revistes, ... que com podràs endevinar també tenen un cost. Cost que hem de sufragar els que fem ús dels seus serveis. Però si a més comptem que si ens portem un medicament o un pinso o un accessori el veterinari ja ho ha pagat abans al proveïdor, o amb que les coses es trenquen o gasten i cal reposar-les, o amb que a més volem que el veterinari ens atengui les 3 de la matinada el dia de Nadal si és que ho necessitem, llavors ens adonarem que el cost real de la consulta és superior al que havíem calculat anteriorment.

¿I per què vaig a haver de pagar-li jo totes aquestes coses al veterinari? És veritat, no tens per què fer-ho. Però si no ho fas no tindràs accés a una clínica ben equipada, ni a un equip veterinari ben preparat i que actualitza els seus coneixements. Potser no tindràs tampoc urgències o hauràs de desplaçar-te a un altre lloc a fer una radiografia o una ecografia o una operació. Al final potser aquesta clínica hagi de tancar. I ja no estarà el veterinari que coneixia a la teva mascota des que era petita i que t'agradava tant com la tractava. Ja no hi haurà la clínica que et quedava tan a prop de casa i que et atenia com si fossis un més de la família. Hauràs de buscar un altre lloc on tracten a la teva mascota. I hauràs de pagar-lo. Només que aquesta clínica probablement ha sobreviscut perquè tenia beneficis i en una economia com la nostra els beneficis estan relacionats amb els preus. Així que sí, et tocarà pagar el mateix o més. Només que més lluny ja algú que no coneix la teva mascota des que era un cadell.

El teu veterinari et cobra la consulta més barata? Bé, segur que ja intueixes el motiu. Cap dels proveïdors li fa rebaixes al veterinari. Els subministradors d'electricitat, aigua, oxigen o telèfon tampoc fan descomptes. Invariablement els bancs exigeixen les devolucions de crèdits el primer dia de cada mes. I els empleats cobren religiosa i puntualment el que marca el seu contracte. Així, que com és possible que el teu veterinari et cobri menys del que hauria? Ja ho saps, oi? El teu veterinari cobra bastant menys del que li correspondria. Per això, a Espanya, la majoria dels veterinaris amb sort arribem a ser mileuristes.

I si a la teva clínica hi ha 3 o 4 veterinaris? I si s'han especialitzat? Suma i segueix ...

Pensa en això la propera vegada que vagis al veterinari li preguntis alguna cosa i no et cobri per això. Pensa en això la propera vegada que vagis al veterinari li consultes alguna cosa i et cobri per això. "

Si teniu qualsevol dubte sobre aquest tema, voleu fer alguna consulta sobre la salut del vostre peludet o voleu que els veterinaris de Lardy parlin sobre algun tema en concret, només heu d'escriure un correu a unomasenlafamiliablog@gmail.com, jo ??l'hi passaré immediatament a ells i en uns dies tindreu la vostra resposta a través d'aquest bloc. Animeu-vos, tants ells com jo estarem encantats d'ajudar-vos.

Últimes Notícies

UNA INJECCIÓ DE VIDA CONTRA LA LEISHMÀNIA
03 d'Abril de 2017
LETIFEND és una vacuna recombinada contra la Leishmaniosi canina. Les vacunes recombinades...
Llegir més
NOVA PLATAFORMA DE RECUPERACIÓ D'ANIMALS AMB XIP
15 de Juny de 2016
A partir d'ara, tots aquells de vosaltres que tingueu el vostre animal de companyia amb el...
Llegir més
DIES DE ST. JOAN I ELS PETARDS
07 de Juny de 2016
Com be sabeu, hi ha molts gossos que perden el control davant d'algunes situacions visuals...
Llegir més
COL·LABORA AMB LA LLUITA CONTRA EL CÀNCER PER ST. JOAN!
01 de Juny de 2016
Et bé de gust passar una nit màgica de St. Joan i a més a més ajudar i col·labora en la...
Llegir més
sdfs